logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
 

Jos Voskuil’s Weblog: PLM Out-of-the-Box ili Toolkit?

Jos Voskuil’s Weblog: PLM Out-of-the-Box ili Toolkit?

Jos Voskuil se u svom novom odličnom Weblogu pita koji je način implementacije PLM sustava bolji: Out-of-the-Box ili Toolkit?

U odličnom tekstu Jos Voskuil razmatra dva osnovna načina, odnosno pristupa, razvoju i implementaciji PLM sustava: Toolkit pristup, odnosno rješenje gdje se radi značajna customizacija odnosno prilagođavanje temeljne programske infrastrukture, u usporedbi sa Out-of-the-Box načinom, gdje se koristi više-manje gotovo pripremljeno rješenje.

Jos donosi kratku povijest oba koncepta, objašnjava kako i zašto su nastali i kako su se razvijali, te koje su prednosti i slabe točke svakog od ova dva načina rada.

Konkretan, jednoznačan odgovor je vrlo teško dati, kako priznaje i sam autor članka.

Naše skromno mišljenje i način rada je da krećemo od Out-of-the-Box sustava kojeg onda prilagođavamo potrebama korisnika. Što vizualno predstavljeno znači da bi se vaga na slici naginjala blago na lijevu stranu, s time da se ne treba bojati da će simpatični customizator i njegova kutija s alatima na desnoj strani samo tako odletjeti u zrak.

Potrebe korisnika su različite i za nas PLM sustav po svojoj definiciji mora biti otvoren i prilagodljiv.

S druge strane, zahvate u sustavu treba dobro unaprijed isplanirati, i u startu, prije početka implementacije odrediti obujam i ciljeve prilagođavanja sustava, jer bez toga može doći do neželjenog i nepotrebnog povećanja kompleksnosti sustava, što se može odraziti prije svega na funkcioniranje samog sustava a s time i na povećanje troškova.

Cijeli tekst pročitajte na Jos Voskuilovom Weblogu Virtual Dutchman.