logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
 

ENOVIA BOM Management

BOM Bill Of Material Management – ENOVIA rješenja za upravljanje sastavnicama proizvoda

Moderne tvrtke se nalaze pred konstatnim izazovom pratiti zahtjeve tržišta i stalno izbacivati nove, kvalitetne i u pravilu sve složenije proizvode koji zahtjevaju složene proizvodne i poslovne procese.

Jedna od glavnih funkcija PLM sustava i jedan od glavnih zadataka pri njegovoj implementaciji svakako je kvalitetno upravljanje sastavnicama takvih složenih proizvoda.

ENOVIA BOM Management na 3DEXPERIENCE platformi je rješenje za upravljanje sastavnicama proizvoda, sinkronizaciju inženjerskih i proizvodnih sastavnica te vezu sa ERP sustavima.

Vrlo pojednostavljeno, u procesu upravljanja sastavnicama proizvoda, Bill Of Materials BOM,  konstrukter kreira CAD 3D model proizvoda, s određenom strukturom koja se sastoji od glavnog sklopa, podsklopova i pojedinačnih dijelova; assembly, sub-assembly, part. Sastavnica koja se generira iz takve strukture naziva se EBOM odnosno Engineering Bill Of Material odnosno inženjerska ili konstrukcijska sastavnica i ona u potpunosti definira proizvod strukturiran s konstrukcijskog gledišta.

Manufacturing Bill of Materials MBOM odnosno proizvodna sastavnica predstavlja pogled na proizvod sa stanovišta načina na koji će se taj proizvod proizvesti. Posljedično, MBOM je zato način na koji ERP poslovni sustavi za vođenje proizvodnje gledaju na proizvod.

ENOVIA MBOM Management

Kada govorimo o razlikama između EBOM i MBOM sastavnica, prije svega možemo reći da EBOM sastavnica može u sebi sadržavati određene strukturne elemente, CAD podsklopove koji se ne pojavljuju u MBOM verziji. Na primjer, to mogu biti strukturni podsklopovi definirani od strane konstruktera kako bi mu olakšali proces konstrukcije koji mogu imati određeni logički smisao u fazi konstrukcije ali biti potpuno suvišni sa stanovišta proizvodnje i ne trebaju se kao takvi pojaviti u proizvodnoj sastavnici.

Razlike između EBOM i MBOM sastavnica mogu se pojaviti recimo i uslijed različitog načina i redoslijeda sklapanja dijelova i podsklopa u odnosu na strukturu CAD modela.

Slijedeći primjer su  komponente koje se pojavljuju u proizvodnji a ne nalaze se u samom CAD modelu, kao npr. ljepilo, boja ili razna brtvila. Ambalaža, kutije, zaštita, različite naljepnice i oznake također se pojavljuju u proizvodnoj sastavnici a ne nalaze se nužno u CAD modelu.

Nadalje, u CAD modelu može se pojaviti primjerice žica ili kabel, cijev ili šipka određene duljine, no prilikom nabave nije naravno moguće kupiti takav proizvod upravo te duljine, već ga se nabavlja u standardnom pakiranju. Pri tome treba provjeriti i stanje na skladištu, da li tog (kao naravno i svih drugih) proizvoda imamo na lageru u dovoljnim količinama, ukoliko ne, treba izdati nalog nabavi da zatraži ponudu i napravi narudžbu.

Osim toga, u takvoj MBOM strukturiranoj sastavnici definirana je razlika između dijelova koji se proizvode (make) i koji se kupuju (buy). Uz to, dijelovi koji se proizvode mogu biti proizvedeni lokalno ili mogu biti naručeni od vanjskog dobavljača.

Ukoliko se pojedini dijelovi proizvoda proizvode ili se sklapaju na različitim lokacijama, prilikom generiranja MBOM proizvodne sastavnice sustav treba sukladno stvarnom stanju podatke iz EBOM sastavnice raspodijeliti po odvojenim lokacijama i pri tome voditi brigu o centralnom ili lokaliziranom upravljanju skladištima i procesima nabave.

Upravljanje sastavnicama proizvoda

Prilikom integracije i s ERP sistemima važno je osigurati jednoznačnost i sinkronizaciju cijelog sustava preko jednoznačno određenog identifikatora kao što je uobičajno materijal, artikl ili slično.

Potpuna integracija s poslovnim sustavom osigurava automatizaciju i tečnost procesa, omogućuje uštede na vremenu i upotrebljenim materijalnim resursima i dijelovima, te smanjuje broj pogrešaka.

3DEXPERIENCE BOM

ENOVIA na 3DEXPERIENCE platformi nudi rješenja za upravljanje sastavnicama proizvoda, sinkronizaciju EBOM i MBOM sastavnica te vezu sa ERP sustavima. ENOVIA omogućuje izvoz sastavnice kroz formate datoteka kao što su Microsoft Excel, tekstualne ili csv datoteke, ili potpunu integraciju sa sustavima za praćenje poslovanja i proizvodnje.

Prilikom integracije i s ERP sistemima važno je osigurati jednoznačnost i sinkronizaciju cijelog sustava preko jednoznačno određenog identifikatora kao što je uobičajno materijal, artikl ili slično.

Potpuna integracija s poslovnim sustavom osigurava automatizaciju i tečnost procesa, omogućuje uštede na vremenu i upotrebljenim materijalnim resursima i dijelovima, te smanjuje broj pogrešaka.

ENOVIA rješenja su izrazito konfigurabilna, kako bi mogla zadovoljiti različite potrebe korisnika, njihove specifične procese, načine rada i poslovne sustave koje koriste.

Computer Controls nudi kompletno rješenje od prilagodbe sustava do potpune integracije s poslovnim sistemom. Kvalitetnu dvosmjernu veza između ERP i PLM sustava dodatno smo poboljšali razvojem vlastitog programskog rješenja GoSoft Konektor.