logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
 

Nove funkcije u Altium Designeru 24

Nove funkcije u Altium Designeru 24

Dana 13.12.2023. Altium je objavio novu verziju svog popularnog programskog paketa – Altium Designer 24.

Altium na mjesečnoj bazi objavljuje osvježenja i nove funkcije. Zbog toga je nova verzija nastavak i proširenje prethodno objavljenog. Naravno, sa novim izdanjem predstavljen je niz novih funkcija, što rad projektanata elektronike čini učinkovitijim.

Glavne promjene objavljene u trenutnoj verziji uključuju:

Grupni rad na tiskanoj pločici

Ovo izdanje donosi revitalizirani pristup kolaborativnom projektiranju, omogučujući grupi projektanata istovremeni rad na tiskanoj pločici na daleko jednostavniji način dok uvelike minimizira nedosljednosti i potencijalne dorade. Nova funkcija omogućava pristup sličan Gitu s kontrolom verzija koju osigurava povezani radni prostor. Svi korisnici pristupaju istom projektu i prijavljuju svoje promjene na jedinstvenu glavnu granu. Upotrebom funkcije za komentiranje i zadatke možete, sa svojim kolegama projektantima, odlučiti na kojim područjima pločice (ili slojeva, mreža ili komponenata) ćete raditi. Kad jedan projektant prijavi promjenu svi ostali suradnici primit će obavijest s mogućnošću ažuriranja svoje lokalne kopije s tim prijavljenim promjenama prije spremanja vlastitih promjena u radni prostor. Novi panel za usporedbu i spajanje obavještava vas o promjenama na projektu i prikazuje razlike između vaše lokalne inkarnacije i posljednje prijavljene promjene. Kodiranje bojama vam omogućava da vidite koji su objekti dodani, izmjenjeni ili odstranjeni. Također možete prikazati promjene izravno unutar prostora za projektiranje što vam daje još bolju vizualnu povratnu informaciju o usporedbi. Ako su otkriveni bilo kakvi konflikti između objekata na pločici kao što su komponente, mreže i poligoni možete odabrati želite li zadržati svoju lokalnu promjenu ili prihvatiti posljednju prijavljenu promjenu.

Alat za upravljanje ograničenjima

U ovoj verziji implementiran je novi pristup definiranju ograničenja u formi alata za upravljanje ograničenjima. Ovaj alat omogućava projektantima koji rade na shemi, kao i onima koji rade na tiskanoj pločici pristup istom korisničkom sučelju koje je nalik proračunskoj tablici. Alat omogućava definiranje električnih razmaka između klasa mreža u obliku matrice, kao i fizičkih i električkih pravila za mreže, diferencijalne parove i njihove klase. Skupovi ograničenja ubrzavaju proces definiranja ograničenja za objekte koji bi trebali imati isti skup ograničenja. Također, alat za upravljanje ograničenjima je sada centralno mjesto za upravljanje definicijama diferencijalnih parova, kao i klasa mreža i diferencialnih parova; tako da više nema potrebe za korištenjem smjernica za projektiranje na strani sheme.

Ansys CoDesigner

Ansys CoDesigner olakšava dvosmjernu razmjenu podataka o projektu između dviju domena. Iz Altium Designera, promjene u slojevima i materijalima, komponentama i objektima se otkrivaju i mogu se primijeniti u AEDT-u. Iz AEDT-a, predložene promjene skupa slojeva i materijala mogu se prenijeti kroz EDB datoteku i detektirati/primijeniti u Altium Designeru. Projektanti tiskanih pločica i inženjeri koji rade simulacije mogu komunicirati putem sustava za komentiranje, pri čemu je svaka nit komentara povezana s određenom komponentom u projektu. Rezultati simulacije mogu se prenijeti iz AEDT-a u Altium 365 radni prostor i povezati s revizijom projekta, uz mogućnost pregledavanja kroz sučelje preglednika radnog prostora, kao i pregleda unutar Altium Designera.

3D-MID (3-dimenzionalni mehatronički integrirani uređaji) projektiranje

Altium Designer 24 donosi podršku za izravno projektiranje na 3D supstratu kao podršku projektiranju 3-dimenzionalnih mehatroničkih integriranih uređaja (3D-MID). 3D-MID proizvodni proces koristi laser za urezivanje uzorka kruga izravno na površinu 3D supstrata koji tada prolazi standardni postupak metalizacije kako bi se taj uzorak pretvorio u vodljive putove. Ovaj proces, poznat kao Izravno lasersko strukturiranje (LDS), omogućuje integriranje kruga u strukturu konačnog proizvoda.

Zahvaljujući novom editoru i vrsti dokumenta (*.PcbDoc3D) možete postaviti standardne komponente namijenjene površinskoj montaži na 3D supstrat, postaviti vodove po površini tog supstrata i po potrebi postaviti regije kao bi dovršili projekt. Dovršeni projekt zatim možete eksportirati u datateku formatiranu u skladu sa zatjevima LDS proizvodnog procesa.

Alat za replikaciju dijelova tiskane pločice

Alat za replikaciju dijelova tiskane pločice omogućava repliciranje blokova koji se ponavljaju u projektu tiskane pločice. Ovaj alat je savršen kada trebate brzo replicirati raspored grupe komponenata u drugu grupu istih, još ne postavljenih komponenata sa istim spojevima. Na PCB dokumentu može se odabrati dio snimljenog projekta koji će se replicirati (izvorni blok), a zatim se taj raspored može primijeniti na svaki dio projekta za koji se otkrije da se podudara (ciljani blokovi). Imate potpunu kontrolu nad tim na koje ciljane blokove primijeniti replikacija i možete odrediti što bi ta replikacija trebala uključivati osim rasporeda komponenata (npr. tiskane vodove).

Postavljanje vodova diferencijalnog para pod bilo kojim kutem

Ova verzija donosi podršku za postavljanje vodova diferencijalnog para pod bilo kojim kutem. Postavljanje vodova diferencijalnog para u ovom načinu rada podržava simetrično spajanje na lemna mjesta, promjenu razmaka i, kada držite pritisnutom tipku Shift, omogućuje postavljanje pomoću tangentnih lukova.

Daljnja poboljšanja postojećih i nove funkcije bit će sustavno uvedene u program u narednim osvježenjima.