logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
 

DELMIA Ergonomija

DELMIA ergonomski alati se upotrebljavaju kako bi se optimiziralo radno mjesto u procesu proizvodnje, smanjio umor i povećala proizvodnost radnika, te za ergonomsku analizu rukovanja proizvodom u fazi proizvodnje, održavanja i korištenja proizvoda.

DELMIA ergonomski alati analiziraju s ergonomskog stanovišta interakciju 3D modela manekena i proizvoda kojima manekeni rukuju, upravljaju, ili ih servisiraju, odvojeno ili u širem kontekstu okoline.

Manekeni mogu predstavljati radnike u procesu proizvodnje, radnike u operacijama rukovanja s opremom, sklapanja ili rastavljanja, ili pak radnike u operacijama servisiranja i održavanja opreme. Manekeni također mogu reprezentirati krajnje korisnike nekog proizvoda, vozače za volanom ili putnike u automobilu, avionu ili na brodu, ili jednostavno osobe koje upotrebljavaju bilo koji proizvod.

DELMIA donosi kataloge manekena i mogućnost kreiranja i priladođavanja novih tipova, kroz karakteristike kao što su dob, spol, visina i debljina ili duljina ruku i nogu, sve kako bi se što vjernije mogla simulirati upotreba proizvoda od strane ciljane populacije.

Visoka kvaliteta prikaza omogućuje upotrebu ergonomskih alata u marketinške svrhe kroz poboljšanu i pojednostavljenu vizualizaciju.

Osim kataloga manekena, na raspolaganju su i knjižnice ergonomskih standarda primjena kojih ubrzava proces analize.

DELMIA alati za ergonomsku analizu radnog mjesta

Pri primjeni ergonomskih alata u projektiranju proizvodnih ciklusa i pogona, može se analizirati da li su radno mjesto i operacije koje radnik na njemu obavlja projektirani u skladu s ergonomskim normama i standardima.

Provjeravati se mogu aktivnosti kao što su guranje, povlačenje, nošenje predmeta, dizanje i spuštanje objekata.

Na raspolaganju je RULA (Rapid Upper Limb Assessment) metoda za provjeru opterećenja tijela u pojedinoj pozi uslijed obavljanja radnih zadataka.

Omogućena je analiza prostora, dohvata, položaja, vidnog polja i utroška energije prilikom obavljanja pojedine funkcije.

Kako se CATIA već godinama tradicionalno koristi u automobilskoj industriji, ne čudi da se puno pažnje posvetilo dizajnu i analizi udobnosti i funkcionalnosti unutrašnjosti vozila i s ergonomske strane.

Posebni modul za ergonomski dizajn automobila omogućuje postavljanje u kontekst vozila manekena za odgovarajuću ciljanu publiku, imajući u vidu spol, uzrast, fizičke karakteristike i drugo.

Provjeravati se može vidno polje vozača kako bi se osigurala dobra vidljivost, dohvatljivost komandi na upravljačkoj ploči, udobnost vozača u pojedinim pozicijama sjedala i naslonjača, pozicioniranje uzglavlja, obavljanje pojedinih radnji prilikom vožnje itd.

DELMIA za ergonomsku analizu vozila